Prowansalskie paluchy chlebowe z serem

Paluchy chlebowe, które są doskonałą przekąską. Pięknie pachną ziołami, a moje dzieci najchętniej jedzą je wyjęte prosto z piekarnika, kiedy są jeszcze chrupiące. Do tego trochę ketchupu i kolacja gotowa.

Składniki (6 sztuk):

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej chlebowej (400 g)
  • 5 g drożdży instant
  • 1/2 szklanki letniej wody (125 g)
  • 1/2 szklanki letniego mleka (125 g)
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • trochę tartego, żółtego sera

Wszystkie składniki, oprócz sera, mieszamy ze sobą i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. 
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy palucha o długości mniej więcej 30 cm, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. 
Przed samym pieczeniem smarujemy paluchy wodą i posypujemy tartym, żółtym serem.

Pieczemy około 15 min. w temp. 220ºC

Smacznego :)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam, ja je często robię dla dzieciaków jako przekąskę w ciągu dnia lub na kolację. Do tego ketchup i nic im więcej do szczęścia nie potrzeba 😉

      Usuń

Prześlij komentarz