Paluchy chlebowe, które są doskonałą przekąską. Pięknie pachną ziołami, a moje dzieci najchętniej jedzą je wyjęte prosto z piekarnika, kiedy są jeszcze chrupiące. Do tego trochę ketchupu i kolacja gotowa.
Składniki (6 sztuk):
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej chlebowej (400 g)
- 5 g drożdży instant
- 1/2 szklanki letniej wody (125 g)
- 1/2 szklanki letniego mleka (125 g)
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- trochę tartego, żółtego sera
Wszystkie składniki, oprócz sera, mieszamy ze sobą i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy palucha o długości mniej więcej 30 cm, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 min.
Przed samym pieczeniem smarujemy paluchy wodą i posypujemy tartym, żółtym serem.
Pieczemy około 15 min. w temp. 220ºC
Smacznego :)
Z chęcią wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam, ja je często robię dla dzieciaków jako przekąskę w ciągu dnia lub na kolację. Do tego ketchup i nic im więcej do szczęścia nie potrzeba 😉
Usuń