Bułki pszenne z zaparzaną mąką żytnią. Mąka żytnia ma duże znaczenie w utrzymaniu świeżości pieczywa. Wiąże ona więcej wody i dłużej utrzymuje wilgotność. Zaparzanie mąki znacznie poprawia puszystość, sprężystość i miękkość pieczywa. Bułki te długo pozostają świeże, chociaż są tak dobre, że u mnie znikają błyskawicznie, jeszcze ciepłe :)
Składniki na zaparkę:
- 80 g mąki żytniej typ 720
- 170 g gorącej, prawie wrzącej wody
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Miskę przykrywamy folią lub ściereczką chroniąc zaparkę przed wysuszeniem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (może być ewentualnie letnia).
Składniki na ciasto właściwe:
- wystudzona zaparka (całość)
- 750 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 750
- 370 g wody
- 15 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant*
- 15 g soli
- 30 g oleju
*Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić zaczyn. Drożdże instant mieszamy bezpośrednio z mąką.
Z powyższych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 13-14 części. U mnie wyszło 13 kawałków po około 112 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągłą lub podłużną bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrastania na około 30 min.
Bułki pieczemy ok 15 minut (pierwsze 10 w temp. 220ºC z parą, kolejne 5 min w temp. 210ºC grzałka góra-dół)
Przepis pochodzi z bloga Strefa Wypieków
Zrobiłam. Bardzo smaczne, ale wyszły mi dość ciężkie a nie delikatne i pulchne. Co może być przyczyną? Użyłam drożdży suchych.
OdpowiedzUsuńTrudno powiedziec, mnie wychodzą zawsze delikatne i wilgotne. Może za krótko wyrastały przed samym włożeniem do piekarnika.
Usuń