Bułki pszenne z żytnią zaparką


Bułki pszenne z zaparzaną mąką żytnią. Mąka żytnia ma duże znaczenie w utrzymaniu świeżości pieczywa. Wiąże ona więcej wody i dłużej utrzymuje wilgotność. Zaparzanie mąki znacznie poprawia puszystość, sprężystość i miękkość pieczywa. Bułki te długo pozostają świeże, chociaż są tak dobre, że u mnie znikają błyskawicznie, jeszcze ciepłe :)

Składniki na zaparkę:

  • 80 g mąki żytniej typ 720
  • 170 g gorącej, prawie wrzącej wody
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Miskę przykrywamy folią lub ściereczką chroniąc zaparkę przed wysuszeniem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (może być ewentualnie letnia).


Składniki na ciasto właściwe:
  • wystudzona zaparka (całość)
  • 750 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 750
  • 370 g wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant*
  • 15 g soli
  • 30 g oleju
*Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić zaczyn. Drożdże instant mieszamy bezpośrednio z mąką.

Z powyższych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. 

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 13-14 części. U mnie wyszło 13 kawałków po około 112 g każdy.  Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągłą lub podłużną bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Bułki posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrastania na około 30 min.

Bułki pieczemy ok 15 minut (pierwsze 10 w temp. 220ºC z parą, kolejne 5 min w temp. 210ºC grzałka góra-dół)



Przepis pochodzi z bloga Strefa Wypieków

Komentarze

  1. Zrobiłam. Bardzo smaczne, ale wyszły mi dość ciężkie a nie delikatne i pulchne. Co może być przyczyną? Użyłam drożdży suchych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedziec, mnie wychodzą zawsze delikatne i wilgotne. Może za krótko wyrastały przed samym włożeniem do piekarnika.

      Usuń

Prześlij komentarz