Chleb orkiszowy jasny 100%, na zakwasie


Kolejny już na moim blogu przepis na chleb orkiszowy. Tym razem w całości z mąki jasnej. Delikatny w smaku, pachnący, z chrupiącą skórką. Gorąco polecam.

Składniki na jeden bochenek:

  • 225 g aktywnego zakwasu orkiszowego (100% hydracji)
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej Typ 630
  • 275 ml wody
  • 10 g soli

Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Najlepiej użyć do tego haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. 

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrastania na około trzy godziny. W czasie wyrastania składamy ciasto dwukrotnie w odstępie 50 min. W tym celu zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i do środka. W ten sposób wzmacniamy siatkę glutenową. Dzięki temu chleb będzie puszysty i ładnie wyrośnie podczas pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką, formujemy okrągły lub podłużny bochenek i przekładamy do koszyczka rozrostowego na ostateczne wyrastanie. Może to potrwać około 1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięty chleb przekładamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC i pieczemy 25 min z parą. Następnie obniżamy temp. do 220ºC i pieczemy dalsze 20 min bez pary, grzałka góra-dół.

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę, aby odparował.










Komentarze

  1. Czy chleb pieczemy na gorącej blasze z wyposażenia czy piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możemy na blaszce z piekarnika, na kamieniu granatowym lub w garnku zeliwnym

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Kama

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz