Kolejny już na moim blogu przepis na chleb orkiszowy. Tym razem w całości z mąki jasnej. Delikatny w smaku, pachnący, z chrupiącą skórką. Gorąco polecam.
Składniki na jeden bochenek:
- 225 g aktywnego zakwasu orkiszowego (100% hydracji)
- 500 g mąki orkiszowej jasnej Typ 630
- 275 ml wody
- 10 g soli
Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Najlepiej użyć do tego haka do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrastania na około trzy godziny. W czasie wyrastania składamy ciasto dwukrotnie w odstępie 50 min. W tym celu zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i do środka. W ten sposób wzmacniamy siatkę glutenową. Dzięki temu chleb będzie puszysty i ładnie wyrośnie podczas pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką, formujemy okrągły lub podłużny bochenek i przekładamy do koszyczka rozrostowego na ostateczne wyrastanie. Może to potrwać około 1,5 - 2 godziny.
Wyrośnięty chleb przekładamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC i pieczemy 25 min z parą. Następnie obniżamy temp. do 220ºC i pieczemy dalsze 20 min bez pary, grzałka góra-dół.
Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę, aby odparował.
Czy chleb pieczemy na gorącej blasze z wyposażenia czy piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak, możemy na blaszce z piekarnika, na kamieniu granatowym lub w garnku zeliwnym
UsuńDziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Kama
OdpowiedzUsuń