Drożdżowe świderki

Drożdżowe świderki to świetna przekąska w ciągu dnia. Nie wymaga dużo pracy, ciasto można przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki do wyrastania na całą noc. Rano wystarczy uformować świderki i odczekać, aż ciasto się ociepli i wyrośnie.

Składniki na 8 świderków:

  • 600 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mak, cynamon, cukier do posypania świderków
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania świderków

Z powyższych składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić zaczyn.
Ciasto będzie dosyć sztywne, ale takie ma być. Nie dolewajmy więcej mleka, ani wody.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę czasu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jeśli świderki chcemy upiec kolejnego dnia, ciasto możemy włożyć do lodówki pod przykryciem na około 8 godz. Będzie tam ono spokojnie i powoli wyrastać.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdego kawałka rolujemy wałeczek o długości około 30 cm. Bierzemy po dwa wałeczki i formujemy świderki zaplatając je ze sobą i łącząc dobrze końce, aby się nie porozklejały.

Świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. do napuszenia. Jeśli ciasto jest wyjęte z lodówki, czas wyrastania świderków wydłużamy do około 30 min.

Przed samym pieczeniem smarujemy świderki żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy wedle uznania makiem, lub cukrem i cynamonem.

Pieczemy 15 min. w temp. 200ºC z termoobiegiem.






Komentarze