Aby przygotować ten chleb potrzeba przede wszystkim czasu i
cierpliwości. Sam proces wyrastania wymaga nawet 20 godzin i wielokrotnego
składania. Warto jednak poczekać, ponieważ ostatecznie uzyskujemy pachnący
bochen, z chrupiącą skórką i bardzo delikatnym miąższem.
W piekarni w San Francisco chleby te wyprzedają się w
całości w przeciągu godziny od opuszczenia piekarnika. U mnie w domu znika w
ciągu jednego dnia :).
Składniki na zaczyn pszenny (levain):
przygotowujemy 12-18 godz. wcześniej przed pieczeniem
- 25 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 50 ml wody
- 1 łyżka dojrzałego zakwasu pszennego lub żytniego
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy,
przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na 12=18 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest już gotowy
wystarczy łyżeczkę takiego zakwasu przełożyć do miski wypełnionej wodą. Dobrze
napowietrzony, gotowy zakwas będzie unosił się na powierzchni. Jeśli opada na
dno, dajmy mu jeszcze trochę czasu.
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 50 g mąki pszennej razowej
- 350 ml + 25 ml letniej wody
- 10 g (łyżeczka) soli
- cały levain
Do dużej miski wlewamy 350 ml wody, dodajemy levain i obie
mąki. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na 40 min pod przykryciem,
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i formujemy okrągły lub podłużny bochenek, który przekładamy do koszyczka rozrostowego na końcowe wyrastanie na około 2 godziny w temp. pokojowej lub na 10-12 godz. do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz