Bułki pszenno-razowe z ziarnami



Bułki mocno napakowane ziarnami. Ziarna są w środku, ale też sporo ich na wierzchu. Pomimo tego bułki są bardzo puszyste, sycące i przede wszystkim bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 650)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej (typ 1850 lub 2000)
  • 6 g drożdży instant lub 18 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml wody
  • 30 ml oleju
  • 40 g sezamu
  • 20 g siemienia lnianego
  • 60 g pestek słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • dodatkowo mieszanka rożnych ziaren do posypania na wierzch bułek
Wszystkie powyższe składniki wkładamy do dzieży miksera i wyrabiamy ciasto. Używamy końcówek do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (będzie lekko klejące) przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Wałki kroimy na trójkąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika bułki smarujemy miodem wymieszanym z wodą (1 łyżeczka miodu i 2 łyżeczki wody). Powierzchnię bułek posypujemy obficie mieszanką ziaren.
Bułki pieczemy w temp. 220⁰C przez pierwsze 10 min. z parą. Następnie obniżamy temp. do 200⁰C i pieczemy kolejne 8 minut grzałka góra-dół. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.


źródło przepisu: Przepis na chleb



Komentarze

  1. Super przepis, idealne proporcje mąki i reszty składników.
    W wersji posmarowanej wodą z miodem dla mnie lekko za słodkie, opcja z jajkiem i odrobiną mleka sprawdziła się lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, o to chodzi, żeby każdy czerpał z tych przepisów to co dla niego najlepsze i nie bał się wprowadzać swoich modyfikacji.

      Usuń

Prześlij komentarz