Chleb żytni pełnoziarnisty, ze słonecznikiem



Chleb 100 % żytni, na żytnim zakwasie, z łamanym ziarnem żyta i słonecznikiem. Wilgotny i pachnący, z chrupiącą skórką. Zrobiony z przepisu Jeffreya Hamelmana, z pominięciem drożdży, które jak dla mnie są zbędne. Jeśli jednak chcecie przyspieszyć wyrastanie chleba lub macie słaby zakwas, możecie dodać pół łyżeczki drożdży instant.

Składniki na jedną keksówkę (25cm x 11cm x 8cm):

  • 450 g zakwasu żytniego z mąki T 720
  • 150 g mąki żytniej T 720
  • 340 g namoczonego ziarna żyta *
  • 50 g wody
  • 30 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 10 g soli

*  W dzień przed pieczeniem: 170 g łamanego ziarna żyta zalewamy 170 g letniej wody. Miskę przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na około 10-12 godzin. 

W dzień pieczenia przekładamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy, tak, aby wszystko dobrze się połączyło. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na około 4-5 godz lub dłużej w temp. pokojowej. Długość wyrastania zależy od siły użytego zakwasu. Ciasto należy obserwować. Jeśli nabierze gąbczastej struktury, to znaczy, że jest gotowe do dalszej obróbki. 

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta możemy posypać mąką żytnią lub otrębami. 

Chleb pieczemy w temp. 230⁰C przez pierwsze 20 minut z parą. Następnie obniżamy temp. do 210⁰C i pieczemy kolejne 25 min, bez pary, grzałka góra-dół.

Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę, aby chleb odparował.





źródło przepisu: "Chleb" - Jeffrey Hamelman





Komentarze