Chleb z mąką z prażonego orkiszu


        Przepis na ten chleb znalazłam na FB na profilu Piotra Kucharskiego. Muszę przyznać, że kolejny raz się nie zawiodłam. Dzięki zmielonym ziarnom prażonego orkiszu chleb nabrał pięknej, brązowej barwy i orzechowego smaku. 

Składniki:

  • 140 g zakwasu orkiszowego ( z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g mąki z prażonego orkiszu* lub mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 336 g wody
  • 20 g soli

*Ziarna orkiszu (ewentualnie płatki orkiszowe) prażymy na suchej patelni, a potem mielimy na drobno w malakserze lub w młynku do kawy.

Obydwie mąki mieszamy z wodą do połączenia się składników (nie wyrabiamy). Przykrywamy folią i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas i sól i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania w temp. pokojowej. W tym czasie składamy ciasto trzykrotnie w odstępach co 30 minut.

Po tym czasie przekładamy ciasto na blat obsypany mąką i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Przekładamy do koszyczka rozrostowego i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny w temp. pokojowej. Można też na tym etapie wstawić ciasto do wyrastania do lodówki na 12 godzin (ja tak zrobiłam).

Chleb pieczemy w temp. 240ºC przez pierwsze 30 minut z parą i kolejne 15 min w temp. 210ºC bez pary grzałka góra-dół.

Chleb ten można też upiec w garnku żeliwnym. Wtedy pierwsze pół godziny pieczemy z pokrywką i 15 min bez pokrywki.


Smacznego :)


Komentarze