Przepis na ten chleb znalazłam na FB na profilu Piotra Kucharskiego. Muszę przyznać, że kolejny raz się nie zawiodłam. Dzięki zmielonym ziarnom prażonego orkiszu chleb nabrał pięknej, brązowej barwy i orzechowego smaku.
Składniki:
- 140 g zakwasu orkiszowego ( z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
- 420 g mąki orkiszowej jasnej
- 70 g mąki z prażonego orkiszu* lub mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 336 g wody
- 20 g soli
*Ziarna orkiszu (ewentualnie płatki orkiszowe) prażymy na suchej patelni, a potem mielimy na drobno w malakserze lub w młynku do kawy.
Obydwie mąki mieszamy z wodą do połączenia się składników (nie wyrabiamy). Przykrywamy folią i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas i sól i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania w temp. pokojowej. W tym czasie składamy ciasto trzykrotnie w odstępach co 30 minut.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat obsypany mąką i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Przekładamy do koszyczka rozrostowego i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny w temp. pokojowej. Można też na tym etapie wstawić ciasto do wyrastania do lodówki na 12 godzin (ja tak zrobiłam).
Chleb pieczemy w temp. 240ºC przez pierwsze 30 minut z parą i kolejne 15 min w temp. 210ºC bez pary grzałka góra-dół.
Chleb ten można też upiec w garnku żeliwnym. Wtedy pierwsze pół godziny pieczemy z pokrywką i 15 min bez pokrywki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz