Bułki te często goszczą na moim stole. Dodatek mąki żytniej zdecydowanie poprawia ich smak i przedłuża świeżość. Mąkę pszenną możemy zastąpić jasną mąką orkiszową. Bułki będą tak samo dobre.
Zaczyn poolish:
- 100 g mąki żytniej T 720
- 100 g wody
- szczypta drożdży instant
Powyższe składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12 godz. w temp. pokojowej
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 400 g mąki pszennej jasnej
- 150 g wody
- 100 g śmietany 12% lub 18% (ewentualnie gęstego jogurtu greckiego)
- 4 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki wkładamy do dzieży miksera i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrastania na około 1,5 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części po około 100 g każda. Zaokrąglamy formując bułki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy na około 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220⁰C, grzałka góra dół. Wyrośnięte bułki przed samym włożeniem do piekarnika nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Pieczemy około 15 minut .
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz