Chleb na zakwasie z orzechami włoskimi i marchewką

        Kolejny chleb z przepisu Jeffreya  Hamelmana. Marchew nie jest wyczuwalna w smaku, ale daje dużą wilgotność pieczywu i wspaniale współgra ze smakiem orzechów włoskich. Jak zwykle zrezygnowałam z dodatku drożdży, które są w przepisie. Sam zakwas w zupełności wystarczył.


Składniki na jedną foremkę (25 x 11 x 8 cm):

  • 160 g aktywnego zakwasu pszennego jasnego (z mąki T 750)
  • 155 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 225 g mąki pszennej razowej T 2000
  • 230 g wody
  • 115 g marchwi (startej na drobne wiórki i odciśniętej z soku)
  • 115 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 10 g soli
Do dzieży miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz marchwi i orzechów. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Pod koniec wyrabiania dodajemy marchew i orzechy i wyrabiamy ciasto jeszcze przez parę minut.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w temp. pokojowej na trzy godziny. W tym czasie ciasto składamy* trzy razy w odstępach co 45 minut.

*W tym celu wilgotnymi dłońmi chwytamy każdy brzeg ciasta, wyciągamy go delikatnie w górę i nakładamy na środek, tak jakbyśmy składali kopertę. W internecie możecie znaleźć mnóstwo filmików pokazujących ten proces.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką, formujemy bochenek i przekładamy go do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na około 3- 4 godziny** lub na 16-18 godzin do lodówki.

**Pamiętajmy, że podany tutaj czas jest orientacyjny, zależy między innymi od temperatury otoczenia, od tego jak przebiegała fermentacja wstępna, a także od siły użytego zakwasu, dlatego ciasto trzeba obserwować.

Wyrośnięty chleb pieczemy w temp. 230ºC pierwsze 25 minut z parą i kolejne 20 minut w temp. 220ºC bez pary, grzałka góra-dół.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego :)





Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz