Ciasto marchewkowe

        Przepisów na ciasto marchewkowe jest w internecie mnóstwo. Znajdziecie takie z dodatkiem ananasa, orzechów, przekładane kremem z serka mascarpone lub polane polewą czekoladową. U mnie najbardziej sprawdza się klasyczne ciasto marchewkowe, oprószone cukrem pudrem. Proste w przygotowaniu, bez użycia miksera, składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Z tego przepisu możemy także przygotować pyszne i wilgotne muffinki marchewkowe.


Składniki (tortownica o średnicy 25 cm)

  • 2 duże marchewki starte na drobne wiórki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Odstawiamy na bok.
W drugiej, większej misce umieszczamy jajka, olej i cukier i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą mąkę z dodatkami i ponownie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy startą marchew i jeszcze raz ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka, najlepiej bez termoobiegu.

Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem

Smacznego :)
 

Komentarze