Przepisów na ciasto marchewkowe jest w internecie mnóstwo. Znajdziecie takie z dodatkiem ananasa, orzechów, przekładane kremem z serka mascarpone lub polane polewą czekoladową. U mnie najbardziej sprawdza się klasyczne ciasto marchewkowe, oprószone cukrem pudrem. Proste w przygotowaniu, bez użycia miksera, składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Z tego przepisu możemy także przygotować pyszne i wilgotne muffinki marchewkowe.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm)
- 2 duże marchewki starte na drobne wiórki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Odstawiamy na bok.
W drugiej, większej misce umieszczamy jajka, olej i cukier i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą mąkę z dodatkami i ponownie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy startą marchew i jeszcze raz ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka, najlepiej bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz