Grahamki na podmłodzie

        Jeśli lubicie puchate, lekkie bułeczki, to pomińcie ten przepis :). Jeśli jednak tęsknicie za smakiem prawdziwych grahamek z tradycyjnej piekarni to serdecznie zapraszam. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", ja jednak znacznie zwiększyłam ilość wody w przepisie, bo ciasto było bardzo suche i nie dało się go dobrze wyrobić.

Składniki na około 10 szt:

PODMŁODA:

  • 4 g drożdży instant
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 ml wody
CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g otrębów pszennych
  • 330 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
Dzień przed pieczeniem, wieczorem mieszamy w misce wszystkie składniki na podmłodę. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz. (na całą noc).

W dzień pieczenia wszystkie składniki wkładamy do dzieży miksera i wyrabiamy ciasto. Powinno to trwać parę minut, aby otręby dobrze połączyły się z pozostałymi składnikami. 

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 2 godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko posypany mąką, dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki.

Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 min do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 220ºC i zaparowujemy go. Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, wystarczy na dół piekarnika wstawić foremkę w wodą, która podczas pieczenia będzie parowała.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego:)



Komentarze

  1. Bardzo mi sie podobają te bułeczki, bardzo. Zapisałam sobie przepis i mam nadzieję go wykorzystać

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, grahamki naprawdę są pyszne. Zjedzone już wszystkie 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz