Jeśli lubicie puchate, lekkie bułeczki, to pomińcie ten przepis :). Jeśli jednak tęsknicie za smakiem prawdziwych grahamek z tradycyjnej piekarni to serdecznie zapraszam. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", ja jednak znacznie zwiększyłam ilość wody w przepisie, bo ciasto było bardzo suche i nie dało się go dobrze wyrobić.
Składniki na około 10 szt:
PODMŁODA:
- 4 g drożdży instant
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 ml wody
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g otrębów pszennych
- 330 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Dzień przed pieczeniem, wieczorem mieszamy w misce wszystkie składniki na podmłodę. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz. (na całą noc).
W dzień pieczenia wszystkie składniki wkładamy do dzieży miksera i wyrabiamy ciasto. Powinno to trwać parę minut, aby otręby dobrze połączyły się z pozostałymi składnikami.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 2 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko posypany mąką, dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki.
Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220ºC i zaparowujemy go. Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, wystarczy na dół piekarnika wstawić foremkę w wodą, która podczas pieczenia będzie parowała.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego:)
Bardzo mi sie podobają te bułeczki, bardzo. Zapisałam sobie przepis i mam nadzieję go wykorzystać
OdpowiedzUsuńCieszę się, grahamki naprawdę są pyszne. Zjedzone już wszystkie 🙂
OdpowiedzUsuń