Brownie z malinami

       
  Za oknem śnieg i mróz. Co nas lepiej rozgrzeje jak nie czekolada? W połączeniu z malinami to już bajka :). Klasyczne brownie, którego przygotowanie razem z pieczeniem nie zajmie nam więcej niż godzinę. Nie potrzebujemy też żadnych specjalistycznych sprzętów, wystarczy miska, rózga kuchenna i piekarnik.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej (nie mniej niż 70% kakao, u mnie 83%)
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 140 g mąki pszennej (przesianej)
  • maliny (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
Masło przekładamy do garnka i roztapiamy na minimalnym ogniu. Uważajmy, aby go nie spalić. Do gorącego masła wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia. Powstanie nam aksamitny, czekoladowy sos. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce umieszczamy jajka z cukrem i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy czekoladowy sos i ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę i ponownie wszystko mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką.

Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Foremkę o wymiarach 18 x 28 cm smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką. Możemy też dno wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli użyjemy mniejszej foremki, ciasto będzie wyższe, ale pamiętajmy aby wtedy piec ciasto parę minut dłużej, aby nie było surowe.

Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy maliny.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Brownie pieczemy około 30-35 min. Nie pieczemy zbyt długo, ponieważ brownie powinno być wilgotne w środku, nie wysuszone.

Po wystudzeniu kroimy w nieduże kwadraty, wierzch możemy dodatkowo posypać prawdziwym, ciemnym kakao.

Smacznego :)






Komentarze