Tahini - chiń. zhimajiang, jap. nerigoma, masło sezamowe – pasta na
bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Tutaj
wykorzystałam ją do przygotowania pysznego sernika. Ciasteczkowy spód z
orzechami i suszonymi daktylami wspaniale dopełnia całości.
Składniki na spód:
- 150 g herbatników w polewie czekoladowej
- 70 g orzechów włoskich lub pekan
- 5 szt. suszonych daktyli
- 50 g roztopionego masła
Wszystkie składniki mielimy w malakserze do konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy zmieloną mieszankę i równomiernie wklepujemy w dno formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC około 10-15 min. Wyjmujemy do przestudzenia.
Składniki na masę serową:
- 750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
- 200 g pasty tahini (najlepiej bez żadnych dodatków)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Umieszczamy wszystkie powyższe składniki w dzieży miksera i mieszamy tylko do dokładnego ich połączenia. Nie miksujemy zbyt długo aby nie napowietrzyć zbytnio masy. Efektem mogłoby być opadnięcie sernika po upieczeniu.
Masę serową wykładamy na podpieczony i wystudzony spód i wyrównujemy.
Sernik pieczemy w temp. 160ºC około 60 minut lub trochę dłużej. Dobrze upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty w dotyku.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Przestudzony sernik możemy opcjonalnie ozdobić polewą czekoladową i pokruszonymi sezamkami.
Komentarze
Prześlij komentarz