Sernik Tahini (z pastą sezamową)

        Tahini -  chiń. zhimajiang, jap. nerigoma, masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Tutaj wykorzystałam ją do przygotowania pysznego sernika. Ciasteczkowy spód z orzechami i suszonymi daktylami wspaniale dopełnia całości.

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 70 g orzechów włoskich lub pekan
  • 5 szt. suszonych daktyli
  • 50 g roztopionego masła

Wszystkie składniki mielimy w malakserze do konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy zmieloną mieszankę i równomiernie wklepujemy w dno formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC około 10-15 min. Wyjmujemy do przestudzenia.

Składniki na masę serową:
  • 750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 200 g pasty tahini (najlepiej bez żadnych dodatków)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 

Umieszczamy wszystkie powyższe składniki w dzieży miksera i mieszamy tylko do dokładnego ich połączenia. Nie miksujemy zbyt długo aby nie napowietrzyć zbytnio masy. Efektem mogłoby być opadnięcie sernika po upieczeniu.

Masę serową wykładamy na podpieczony i wystudzony spód i wyrównujemy.

Sernik pieczemy w temp. 160ºC około 60 minut lub trochę dłużej. Dobrze upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty w dotyku. 
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 

Przestudzony sernik możemy opcjonalnie ozdobić polewą czekoladową i pokruszonymi sezamkami.






 

Komentarze