Szarlotka z prażonymi jabłkami i cynamonem

         Za oknem chmury i deszcz i chociaż mamy początek stycznia, o śniegu możemy na razie tylko pomarzyć. Na poprawienie nastroju uciekam do kuchni aby upiec coś dobrego. Wybór pada na szarlotkę na pysznym, maślanym kruchym cieście. Najpierw jednak muszę przygotować jabłka i już za chwilę w całym domu roznosi się zapach cynamonu.

Prażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśne, typu reneta)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny i jabłka. Prażymy klika minut pod przykryciem. Chodzi o to, aby część jabłek rozpadła sie zupełnie, a część pozostała w kawałkach. Pod koniec dodajemy wanilię, łyżkę masła i cynamon. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.   



    Ciasto:

  • 250 g zimnego masła
  • 460 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie powyższe składniki wyrabiamy w malakserze lub ręcznie - siekając nożem, tak, aby ciasto przyjęło formę kruszonki. Przekładamy do miski i chowamy na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.

Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy do niej około 3/4 kruszonki. Lekko wylepiamy ciastem spód. Na spód wykładamy uprażone jabłka, a na górę wysypujemy równo pozostałą kruszonkę.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175⁰C i pieczemy około 50-60 min, do zarumienienia.
Przed podaniem, kiedy szarlotka trochę przestygnie, możemy oprószyć ją dodatkowo cukrem pudrem.


 





Komentarze