Bułki poznańskie na podmłodzie

 

        Bułki mojego dzieciństwa, kupowane w piekarni, zawsze obsypane na wierzchu mąką. Pachnące, z chrupiącą skórką i porowatym wnętrzem. Jedliśmy je najczęściej z dużą ilością masła i dżemem.  
Dzisiaj są to ulubione bułki moich dzieci. Zawsze kiedy się pytam jakie bułki im upiec, pada jedno słowo: poznańskie. :)


Skladniki na 10 sztuk (każda około 100 g)

Podmłoda (przygotowujemy 10-12 godz. wcześniej)

• 100 g mąki pszennej bułkowej T 650 lub T750
• 100 g wody
• szczypta drożdży instant 
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:

• cała podmłoda
• 500 g mąki T650 lub T 750
• 300 g wody
• 3 g drożdży instant
• 10 g soli

Wszystkie składniki umieszczamy w dzieży miksera i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godz. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką, dzielimy na równe części i formujemy bułki. Bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Przed samym włożeniem do piekarnika wierzch bułek obsypujemy mąką i robimy na nich charakterystyczny „przedziałek”. Można go zrobić np.  tępą stroną noża. 
Bułki pieczemy w zaparowanym piekarniku około 14-15 minut w temp. 220ºC.

Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.

Smacznego :)




Komentarze

  1. Ciasto wyszło bardzo luźne. Mimo, że dokladnie użyłam wszystkich składników. Musialam dosypiać mąki, żeby móc uformować bułeczki. Nie wyszły tak ładne jak Twoje. Muszę jeszcze nad tym popracować.
    Upieczone. Teraz czekam aż wystygną.
    Ciekawa jestem jak wyglądają w środku i jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu miałaś tak luźne ciasto. Może za krotko wyrabiane i gluten się wystarczajaco nie wzmocnił. Może to kwestia mąki. Ja nigdy nie dosypuję.

      Usuń
    2. Używam mąki z Ciechanowca.
      Być może popełniłam jakiś błąd. W smaku wyszły bardzo dobre, mięciutkie w środku.
      Pozdrawiam Monika

      Usuń

Prześlij komentarz