Ciasteczka maślane z kawałkami czekolady (chocolate chip cookies)

         Pewnie każdy z nas chociaż raz w życiu oglądał jakiś amerykański film i scenę, w której dzieci zajadają się ciastkami z kawałkami czekolady i popijają je mlekiem. 
Ciastka widoczne na zdjęciu bardzo je przypominają. Są idealnie kruche i maślane, z mocno wyczuwalną czekoladą. Idealne na podwieczorek ze szklanką mleka lub filiżanką dobrej kawy.

Przepis na około 35-40 większych ciastek:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka pasty z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki mleka
  • 200 g czekolady pokrojonej na drobną kostkę (ja użyłam mieszanki czekolady deserowej, mlecznej i białej)
Mąkę, kakao, sól i sodę przesiewamy razem i odkładamy na bok. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i wanilię i ponownie wszystko ucieramy. Dodajemy, suche składniki i mieszamy do połączenia. 

Na koniec dodajemy kawałki czekolady i mleko i jeszcze chwilę mieszamy, aby czekolada równomiernie rozłożyła się w całym cieście. Konsystencja ciasta powinna być dosyć sztywna.

Łyżką nabieramy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie ją spłaszczając. Ciastka układamy w dość dużej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia rozpływają się na boki.

Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170ºC około 12-15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :)





Komentarze