Muffiny z malinami i białą czekoladą

 

        Biała czekolada i maliny. Czy może istnieć lepsze połączenie? Muffiny, które chcę wam zaproponować łączą w sobie słodycz czekolady i kwaskowość malin. Do tego są bardzo łatwe do zrobienia, nie trzeba nawet wyciągać miksera :). 

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 g śmietany 12% lub 18%
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • około 300 g malin (mogą być świeże lub mrożone*)
*Malin wcześniej nie rozmrażamy

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
W większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka, cukier, olej, śmietanę i pastę z wanilii.

Dodajemy do nich przesiane suche składniki i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i maliny i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175-180ºC, bez termoobiegu.
Ciasto przekładamy do papilotek, do wysokości 3/4. Pieczemy około 25-30 minut.

Uwaga: jeśli dajemy owoce mrożone, czas pieczenia musimy wydłużyć o około 5-10 minut, do tak zwanego "suchego patyczka"

Smacznego :)



Komentarze