Szarlotka, ciasto z jabłkami, jabłecznik... Myślę, że trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby zapachu cynamonu i ciasta, które dosłownie rozpływa się w ustach. jabłka w tym przepisie są ścierane na szatkownicy, dzięki temu w cieście tworzą widoczne warstwy. Szarlotkę proponuję podawać na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych.
Składniki ( na tortownicę około 23cm średnicy):
Składniki ( na tortownicę około 23cm średnicy):
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 kg kwaśnych jabłek (reneta, bojken)
- cynamon
- cukier puder do posypania
Masło i cukier przekładamy do misy miksera i ucieramy bardzo dokładnie na puszystą, białą masę. Dodajemy jajko i żółtko, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, dalej ucieramy.
Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Przekładamy do masy maślano jajecznej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kulę. Zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na szatkownicy w plasterki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Tortownicę wysmarowujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy 2/3 ciasta i dokładnie wyklejamy nim dno tortownicy. Na ciasto wykładamy poszatkowane w plasterki jabłka i posypujemy je cynamonem.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Patyczkiem lub ostrym nożykiem robimy niewielkie nacięcia w cieście, aby podczas pieczenia para z jabłek mogła się wydostać na zewnątrz. W ten sposób nie zrobi się nam zakalec i ciasto będzie kruche.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185ºC. Pieczemy z termoobiegiem 40 - 45 min, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
takie szarlotki są najsmaczniejsze. Byle tylko cynamony nie miały ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, u mnie jest to najchętniej jedzona szarlotka. :)
Usuń