Szarlotka na cieście półkruchym

        Szarlotka, ciasto z jabłkami, jabłecznik... Myślę, że trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby zapachu cynamonu i ciasta, które dosłownie rozpływa się w ustach. jabłka w tym przepisie są ścierane na szatkownicy, dzięki temu w cieście tworzą widoczne warstwy. Szarlotkę proponuję podawać na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. 

Składniki ( na tortownicę około 23cm średnicy):

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kg kwaśnych jabłek (reneta, bojken)
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Masło i cukier przekładamy do misy miksera i ucieramy bardzo dokładnie na puszystą, białą masę. Dodajemy jajko i żółtko, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, dalej ucieramy.

Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Przekładamy do masy maślano jajecznej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kulę. Zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na szatkownicy w plasterki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. 

Tortownicę wysmarowujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy 2/3 ciasta i dokładnie wyklejamy nim dno tortownicy. Na ciasto wykładamy poszatkowane w plasterki jabłka i posypujemy je cynamonem.

Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Patyczkiem lub ostrym nożykiem robimy niewielkie nacięcia w cieście, aby podczas pieczenia para z jabłek mogła się wydostać na zewnątrz. W ten sposób nie zrobi się nam zakalec i ciasto będzie kruche.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do  185ºC. Pieczemy z termoobiegiem 40 - 45 min, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.




 

Komentarze

  1. takie szarlotki są najsmaczniejsze. Byle tylko cynamony nie miały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, u mnie jest to najchętniej jedzona szarlotka. :)

      Usuń

Prześlij komentarz