Szybkie ciasteczka maślane

 

    Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na szybkie maślane ciasteczka, które są idealnie kruche i rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich nie trwa długo, wystarczy tylko wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, aby nie było twarde.

Składniki na dwie blachy ciasteczek:

  •  250 g miękkiego masła w temp. pokojowej
  •  80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii
  • 300 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy i odkładamy.

W misie miksera umieszczamy masło i cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wanilię i żółtka i dalej ucieramy do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wszystko dobrze mieszamy.

Z przygotowanego ciasta formujemy dwa rulony, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180ºC, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzony rulon kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 3-4 mm. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach (ciasteczka podczas pieczenia rozpływają się na boki). Wierzch ciastek dociskamy lekko widelcem tworząc na ich powierzchni kratkę.

Ciasteczka pieczemy 15 min. Po upieczeniu musimy chwilę odczekać, zanim ściągniemy je z blaszki bo są bardzo kruche i mogą się nam rozlecieć.

Studzimy na kratce.

Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz