Ciasto jogurtowe z rabarbarem

     Sezon na rabarbar w pełni. Uwielbiam to warzywo za jego wspaniały zapach i kwaśny smak, który doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju ciastach.

Do przygotowania tego ciasta wystarczy wam tylko miska i rózga kuchenna. Jest proste w przygotowaniu i można je zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami. Gorąco polecam

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła (można zastąpić 100 g oleju)
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
  • około 500-600 g rabarbaru
  • cynamon (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce umieszczamy jogurt, jajka, masło (lub olej) i cukier. Mieszamy rózgą kuchenną. 
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy tylko do połączenia się składników.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 175⁰C. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Lekko oprószamy cynamonem.

Ciasto pieczemy około 45-50 min., do suchego patyczka.

Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)







Komentarze

  1. Lubię te jogurtowe ciasta. Są takie bezproblemowe i zawsze smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar to wyjątkowe warzywo, które można wykorzystać do pysznych słodkości. Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny przepis na pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z owocami to jest to, co uwielbiamy najbardziej! Z rabarbarem jeszcze w tym roku nie próbowaliśmy, ale na pewno chętnie przetestujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :) Jakby nie to, że już po 19-stej, to bym jeszcze dzisiaj zrobiła!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz