Sezon na rabarbar w pełni. Uwielbiam to warzywo za jego wspaniały zapach i kwaśny smak, który doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju ciastach.
Do przygotowania tego ciasta wystarczy wam tylko miska i rózga kuchenna. Jest proste w przygotowaniu i można je zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami. Gorąco polecam
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła (można zastąpić 100 g oleju)
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
- około 500-600 g rabarbaru
- cynamon (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce umieszczamy jogurt, jajka, masło (lub olej) i cukier. Mieszamy rózgą kuchenną.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175⁰C. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Lekko oprószamy cynamonem.
Ciasto pieczemy około 45-50 min., do suchego patyczka.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Lubię te jogurtowe ciasta. Są takie bezproblemowe i zawsze smakują.
OdpowiedzUsuńRabarbar to wyjątkowe warzywo, które można wykorzystać do pysznych słodkości. Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo lubię rabarbar :)
UsuńSmaczny przepis na pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami to jest to, co uwielbiamy najbardziej! Z rabarbarem jeszcze w tym roku nie próbowaliśmy, ale na pewno chętnie przetestujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Jakby nie to, że już po 19-stej, to bym jeszcze dzisiaj zrobiła!
OdpowiedzUsuń