Muffinki z nektarynkami i migdałową kruszonką

 

        Zapraszam po kolejny przepis, który nie sprawi nam żadnego kłopotu i w niedługim czasie pozwoli cieszyć się smakiem pysznych, wilgotnych babeczek pachnących nektarynkami. Aby dodatkowo podkręcić smak, wierzch muffinek posypałam chrupiącą kruszonką migdałową.


Składniki na 12 szt.:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 60 g oleju
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
  • 2 nektarynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. W większej misce mieszamy rózgą kuchenna lub łyżką jajka z jogurtem, olejem i aromatem. 
Do mokrych składników dodajemy suche i wszystko mieszamy (nie musi być bardzo dokładnie, mogą pozostać grudki ciasta). Na koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę nektarynki i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej papilotek do muffinek (do około połowy wysokości foremki). Wierzch każdej babeczki posypujemy kruszonką.

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 20 g cukru
  • 30 g mielonych migdałów
  • około 15 g maki pszennej
Łączymy wszystkie składniki, tak aby powstały okruszki ciasta.

Muffinki pieczemy w temperaturze 190ºC, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra-dół około 30 minut lub do suchego patyczka.

Studzimy na kratce.

Smacznego :)


Komentarze

  1. Smaczny i pyszny przepis na muffinki! Na pewno chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz