Zapraszam po kolejny przepis, który nie sprawi nam żadnego kłopotu i w niedługim czasie pozwoli cieszyć się smakiem pysznych, wilgotnych babeczek pachnących nektarynkami. Aby dodatkowo podkręcić smak, wierzch muffinek posypałam chrupiącą kruszonką migdałową.
Składniki na 12 szt.:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 60 g oleju
- aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
- 2 nektarynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do mniejszej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. W większej misce mieszamy rózgą kuchenna lub łyżką jajka z jogurtem, olejem i aromatem.
Do mokrych składników dodajemy suche i wszystko mieszamy (nie musi być bardzo dokładnie, mogą pozostać grudki ciasta). Na koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę nektarynki i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej papilotek do muffinek (do około połowy wysokości foremki). Wierzch każdej babeczki posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 20 g cukru
- 30 g mielonych migdałów
- około 15 g maki pszennej
Łączymy wszystkie składniki, tak aby powstały okruszki ciasta.
Muffinki pieczemy w temperaturze 190ºC, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra-dół około 30 minut lub do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Smaczny i pyszny przepis na muffinki! Na pewno chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuń