Babka marchewkowa z mielonymi migdałami


      Ciasto marchewkowe piekę dość często, ale ta babka jest naprawdę pyszna. Wilgotna, pachnąca pomarańczami, z dodatkiem mąki migdałowej. Jednocześnie szybka i prosta do zrobienia. 

Składniki:
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 duże marchewki starte na drobnych oczkach ( około 250g)
  • 200 g oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 80 g mielonych migdałów
  • 300 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, praktycznie do białości. Następnie cienką strużką wlewamy olej i jeszcze chwilę ucieramy. Kolejno dodajemy startą marchew, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie szpatułką do połączenia składników. Na koniec możemy dodać garść posiekanych orzechów włoskich.

Foremkę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej na grzanie góra-dół.
Pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu, babkę możemy dowolnie udekorować. Ja swoją oblałam czekoladą karmelową i posypałam orzeszkami laskowymi i wiśniami liofilizowanymi.

Smacznego !






Komentarze