Trochę inna odsłona klasycznego brownie. Banany i daktyle sprawiają, że jest dużo wilgotniejsze i ma więcej aromatu. Można je dowolnie modyfikować, dodając np. masło orzechowe, maliny lub pokruszone orzechy.
Skladniki na blaszkę 20 x 30 cm:
- 4 średnie, bardzo dojrzałe banany
- 250 g gorzkiej czekolady (min. 63% kakao), rozpuszczonej i przestudzonej
- 200 g suszonych daktyli
- 170 g wrzącej wody
- 4 jajka
- 60 ml oleju lub dwie czubate łyżki masła orzechowego
- 80 g mąki pszennej
- 60 g prawdziwego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do zmięknięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie blendujemy je razem z wodą i bananami. Dodajemy jajka, olej lub masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy rózgą kuchenną lub łyżką.
Bezpośrednio do tej masy przesiewamy mąkę, sodę i kakao. Ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185 st w funkcji góra-dół około 40 minut lub dłużej. Patyczek wbity w ciasto może być lekko wilgotny, ale nie powinien być obklejony surowym ciastem.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wierzch brownie polać rozpuszczoną czekoladą. Ja wykorzystałam resztę karmelu, który stał w lodówce po ostatnich wypiekach. Dodatkowo wierzch posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz