Puszyste ciasto kokosowe z owocami

 

     Pyszne i puszyste ciasto a la biszkoptowe z wiórkami kokosowymi i owocami. Dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne i dłużej świeże. Z drugiej strony jest tak pyszne, że nie ma szansy aby się zestarzało.

Składniki na blaszkę 23 x 30 cm:

  • 4 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 250 g oleju
  • 250 g mleka
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • 600 g dowolnych owoców (u mnie mieszanka truskawek, porzeczek i borówki amerykańskiej)
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. 

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Powinny podwoić, a nawet potroić objętość. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy mleko. Chwilę mieszamy i wyłączamy mikser.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech turach, po każdej delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wysypujemy na wierzch owoce równomiernie je rozkładając.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra dół.

Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂


Komentarze