Pyszne i puszyste ciasto a la biszkoptowe z wiórkami kokosowymi i owocami. Dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne i dłużej świeże. Z drugiej strony jest tak pyszne, że nie ma szansy aby się zestarzało.
Składniki na blaszkę 23 x 30 cm:
- 4 duże jajka
- 180 g cukru
- 250 g oleju
- 250 g mleka
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 600 g dowolnych owoców (u mnie mieszanka truskawek, porzeczek i borówki amerykańskiej)
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Powinny podwoić, a nawet potroić objętość. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy mleko. Chwilę mieszamy i wyłączamy mikser.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech turach, po każdej delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wysypujemy na wierzch owoce równomiernie je rozkładając.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra dół.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz