Sernik cytrynowy z lemon curd

 

    Za oknem szaro i ponuro, a ja na przekór pogodzie postanowiłam upiec ciasto, które kojarzy się z latem. Mocno cytrynowy sernik, który wspaniale orzeźwia i przywołuje wspomnienie gorących, letnich dni. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu, nie potrzeba nawet wyciągać miksera :)

Składniki na sernik:

  • 750 g twarogu (zmielonego przynajmniej trzykrotnie)
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego 
  • 3 jajka
  • sok i skórka starta z dwóch dużych cytryn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na krem cytrynowy:
  • 125 g lemon curd*
  • 125 g mascarpone

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na sernik i mieszamy rózgą kuchenną do dokładnego ich połączenia. Nie mieszamy zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzać masy, bo chcemy aby sernik po upieczeniu był równy. 

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC z funkcją góra-dół. Sernik pieczemy z parą wodną. W tym celu na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Sernik dzięki temu po upieczeniu będzie wilgotny i aksamitny.

Sernik po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyciągamy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Na wierzchu wykładamy krem cytrynowy czyli lemon curd wymieszany z serkiem mascarpone. Ja dodatkowo pokruszyłam beziki.

Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Składniki na lemon curd:

  • sok z skórka starta z dwóch cytryn
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać cały czas mieszając rózgą kuchenną aby nie zrobiły się grudki.. Gotować około minuty, do zgęstnienia. Na koniec dodać łyżeczkę oleju i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Z tej porcji wyjdzie około 250 g lemon curd. Do kremu potrzebujemy połowę porcji. Resztę możemy przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki (można przechowywać do tygodnia czasu)


Smacznego :)


Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki




Komentarze

Prześlij komentarz