Nie ma nic lepszego na śniadanie jak gorące, chrupiące bułeczki. Do tego masło, domowa konfitura lub serek i można zaczynać dzień.
Składniki (na 10 sztuk):
- 550 g mąki pszennej T500
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 g drożdży instant lub około 12 g drożdży świeżych
- 390 g wody
- 15 g soli
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Z powyższych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia*.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki dowolnego kształtu i odstawiamy do ponownego napuszenia.
Pieczemy około 15 min w temp 220 st (piekłam z parą).
*Ja ciasto po wyrobieniu schowałam od razu na noc do lodówki, gdzie bardzo ładnie wyrosło. Rano uformowałam tylko bułki i poczekałem trochę dłużej (20-25 min) żeby się ogrzały i napuszyły.
Ciasto nie zawiera żadnego tłuszczu (masła, oleju) co powoduje, że skórka jest bardzo chrupiąca (ale nie twarda).
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz