Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, wilgotne ciasto z cukinią i orzechami laskowymi. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki
Składniki na formę o śr. 23 cm
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych plus garść posiekanych na grubo na wierzch ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże jajka
- 150 g cukru (może być brązowy)
- 150 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 g surowej cukinii ze skórką startej na tarce z dużymi oczkami (cukinii nie odsączamy)
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę przesiewamy, mieszamy ze zmielonymi orzechami i odkładamy.
W większej misce umieszczamy jajka i cukier i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy wszystko jeszcze raz tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy w funkcji gora-dół około 40 min lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową i orzechami laskowymi.
Przepis ten również wspaniałe nadaje się do przygotowania w formie muffinek.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz