Przepyszne rogaliki drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi. Mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. W sam raz na podwieczorek z filiżanką dobrej herbaty lub kawy. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 280 g letniego mleka
- 2 żółtka
- 7 g drożdży instant lub około 20 g drożdży świeżych (ze świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić rozczyn)
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- powidła śliwkowe lub dowolna marmolada lub krem czekoladowy
Z wszystkich powyższych składników (oprócz powideł) wyrabiamy ciasto, na końcu dodając masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości mniej więcej jeden mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy z nich nakładamy odrobinę nadzienia i zwijamy tworząc rogalik. Odkładamy do ponownego wyrastania na około 25-30 minut.
Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy cukrem (u mnie cukier kryształ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 15 - 20 minut.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz