Za oknem prawdziwie jesienna, deszczowa pogoda, a u mnie w kuchni pachnie gruszkami i rozgrzewającym cynamonem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Mojewypieki. Spróbujcie, bo naprawdę warto.
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie serka mascarpone (250g)
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże gruszki
- cynamon
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny prawie potroić swoją objętość. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serek mascarpone, a następnie olej.
Mikser odstawiamy. Bezpośrednio do masy serowo jajecznej przesiewamy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Gruszki obieramy i dwie z nich kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe dwie gruszki pokrojone w plasterki. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. w funkcji najlepiej góra-dół. Czas pieczenia to około 50 min lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz