Jesienne ciasto z gruszkami

 

               Za oknem prawdziwie jesienna, deszczowa pogoda, a u mnie w kuchni pachnie gruszkami i rozgrzewającym cynamonem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Mojewypieki. Spróbujcie, bo naprawdę warto. 

Składniki na formę o średnicy 25 cm:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 duże gruszki 
  • cynamon 
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny prawie potroić swoją objętość. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serek mascarpone, a następnie olej. 

Mikser odstawiamy. Bezpośrednio do masy serowo jajecznej przesiewamy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. 

Gruszki obieramy i dwie z nich kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. 

Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe dwie gruszki pokrojone w plasterki. Posypujemy cynamonem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. w funkcji najlepiej góra-dół. Czas pieczenia to około 50 min lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂



Komentarze