Sernik dyniowy z gruszkami i imbirem

     

                          Nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni bez dyni. Używam jej w wielu daniach. Jako puree do chleba, dodatek do obiadu lub leczo dyniowe. Oczywiście nie może jej zabraknąć w słodkich wypiekach. Tym razem chciałam Wam zaproponować sernik dyniowy z gruszkami.

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto (można zrobić to w malakserze). Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około dwie godziny. 

Składniki na masę serową:
  • 750 g sera tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej trzykrotnie
  • 300 g gęstego puree z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczonej i przestudzonej)
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże gruszki, obrane i pokrojone w plastry
Wszystkie powyższe składniki (oprócz gruszek) miksujemy krótko do dokładnego połączenia się składników. Nie mieszamy zbyt długo aby nadmiernie nie napowietrzać masy serowej.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach pierwszą część ciasta. Delikatnie ugniatamy. 
Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy, układamy plasterki gruszek.
Na sam wierzch ścieramy drugą część ciasta. 
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 1 godziny najlepiej w funkcji góra-dół. 
Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego !





Komentarze

  1. A gdybym zamiast dyni dała pulpę mango i bez gruszek, to co sadzisz wyjdzie dobry sernik?

    OdpowiedzUsuń
  2. to już będzie sernik z mango, a nie z dynią :). Poza tym pulpa z mango ma znacznie luźniejszą konsystencję niż dynia i masa może być za luźna. Sugerowałabym dodanie jednego jajka więcej i ewentualnie jednej łyżki mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz