Karnawał w pełni, a ja przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na mini pączki twarogowe. Puszyste i mięciutkie, otulone warstwą cukru pudru. Możecie użyć tutaj dowolnego twarogu. Przepis ten jest bardzo podobny do innego, który też znajdziecie u mnie na blogu, na mini pączki na serkach waniliowych.
Składniki na około 25 sztuk:
- 250 g twarogu tłustego/półtłustego
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mąki (o pojemności 250 ml) około 350 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do obtoczenia
- smalec/olej do głębokiego smażenia
Twaróg przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem, tak aby było jak najmniej grudek. Dodajemy cukier, jajka, wanilię i spirytus, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Ciasto może lekko się kleić ale starajmy się nie dosypywać mąki aby pączki nie były twarde.
Dłonie lekko smarujemy olejem, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulkę.
W ten sposób postępujemy z resztą ciasta.
W między czasie w garnku rozgrzewamy tłuszcz (w moim przypadku jest to smalec) do około 170 st C.
Uformowane pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Pączuszki muszą w nim swobodnie pływać. Nie dawajmy ich od razu zbyt dużo. Pamiętajmy, że rosną one podczas smażenia i samoczynnie obracają się dlatego muszą mieć do tego miejsce. Pączki smażymy około 5 minut. Jeśli macie wątpliwości czy nie są surowe w środku, możecie wbić w pączka wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu będzie obklejony ciastem to zostawcie pączki jeszcze na moment.
Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz