Mini pączki twarogowe

 

      Karnawał w pełni, a ja przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na mini pączki twarogowe. Puszyste i mięciutkie, otulone warstwą cukru pudru. Możecie użyć tutaj dowolnego twarogu. Przepis ten jest bardzo podobny do innego, który też znajdziecie u mnie na blogu, na mini pączki na serkach waniliowych.  


Składniki na około 25 sztuk:

  • 250 g twarogu tłustego/półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • ekstrakt waniliowy 
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mąki (o pojemności 250 ml) około 350 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtoczenia
  • smalec/olej do głębokiego smażenia
Twaróg przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem, tak aby było jak najmniej grudek. Dodajemy cukier, jajka, wanilię i spirytus, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 
Ciasto może lekko się kleić ale starajmy się nie dosypywać mąki aby pączki nie były twarde. 
Dłonie lekko smarujemy olejem, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy  kulkę. 
W ten sposób postępujemy z resztą ciasta. 

W między czasie w garnku rozgrzewamy tłuszcz (w moim przypadku jest to smalec) do około 170 st C.

Uformowane pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Pączuszki muszą w nim swobodnie pływać. Nie dawajmy ich od razu zbyt dużo. Pamiętajmy, że rosną one podczas smażenia i samoczynnie obracają się dlatego muszą mieć do tego miejsce. Pączki smażymy około 5 minut. Jeśli macie wątpliwości czy nie są surowe w środku, możecie wbić w pączka wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu będzie obklejony ciastem to zostawcie pączki jeszcze na moment.

Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego 🙂

Komentarze