Sezon na rabarbar jest w pełni, a ja nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem go także w mojej kuchni. Tak oto powstały te przepyszne, delikatne drożdżówki. Jeśli dodacie do nich jeszcze biały ser i kruszonkę to zapewniam, że nie będziecie mogli im się oprzeć.
Składniki na 12 sztuk:
- 540 g mąki pszennej (dałam T500)
- 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży instant
- 80 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- 250 g mleka
- 80 g roztopionego i przestudzonego masła
- rabarbar- 4-5 łodyg
Z powyższych składników (oprócz rabarbaru) wyrabiamy elastyczne ciasto, na końcu dodając masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej do dwóch godzin.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie. Najlepiej zrobić to denkiem od szklanki. W każde wgłębienie nakładamy po czubatej łyżeczce twarożku. Na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru i posypujemy kruszonką.
Ciasto wokół nadzienia smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Piekłam z termoobiegiem.
Nadzienie serowe:
- 250 twarogu tłustego lub półtłustego
- 2-3 łyżki cukru
- 2 żółtka
Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkami.
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Powyższe składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Komentarze
Prześlij komentarz