Ziołowo-czosnkowe bułeczki grillowe

 

           Bułeczki te świetnie nadają się do grilla, sałatek, sprawdzą się również na każdej imprezie plenerowej. Mięciutkie w środku i z chrupiącym wierzchem, który tworzy zapieczony ser cheddar. Zachęcam do wypieków.

Składniki na 18 szt (50g każda):

  • 500 g mąki pszennej T500
  • 300 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 8 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 10 g soli
  • 1/2 główki pieczonego czosnku
  • ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach
  • łyżka roztopionego masła wymieszanego z czosnkiem, do posmarowania bułek
Pierwsze siedem składników przełożyć do misy miksera i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 18 części po 50 g każda. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować wierzch bułek wodą wymieszaną z łyżką mleka i posypać serem cheddar.
Piec 20 minut w temp 220 stopni. 
Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmarować roztopionym masłem z roztartym ząbkiem czosnku. Odstawić na kratce do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Komentarze