Bułeczki te świetnie nadają się do grilla, sałatek, sprawdzą się również na każdej imprezie plenerowej. Mięciutkie w środku i z chrupiącym wierzchem, który tworzy zapieczony ser cheddar. Zachęcam do wypieków.
Składniki na 18 szt (50g każda):
- 500 g mąki pszennej T500
- 300 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 8 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 10 g soli
- 1/2 główki pieczonego czosnku
- ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach
- łyżka roztopionego masła wymieszanego z czosnkiem, do posmarowania bułek
Pierwsze siedem składników przełożyć do misy miksera i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 18 części po 50 g każda. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować wierzch bułek wodą wymieszaną z łyżką mleka i posypać serem cheddar.
Piec 20 minut w temp 220 stopni.
Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmarować roztopionym masłem z roztartym ząbkiem czosnku. Odstawić na kratce do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz