Zakręcone pizzerinki

 

      Zakręcone pizzerinki to pomysł na obiad, kolację lub zwykłą przekąskę. Sprawdzą się w każdej sytuacji, zwłaszcza jeśli macie ochotę na pizzę. Wystarczy dać swoje ulubione dodatki i pyszne danie gotowe. 

Składniki (na 16 sztuk):

  • 540 kg mąki pszennej T750
  • 250 g wody
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant lub 14 g drożdży świeżych 
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Z powyższych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz. 
Następnie rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Nakładamy ulubione dodatki (u mnie ser mozarella, salami, papryka, cebula).
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, rulon kroimy na grubsze plasterki, które układamy na blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy tartym serem. 
Pieczemy około 20 min w temp 220 st.

Komentarze